Maratonløp for hester

Hestesport

 

Endurance, eller distanseritt er kanskje en av de største testene som finnes innen hestesport. Den utfordrer både rytteren og hesten, i et utholdenhetsløp som kan være opp til 16 mil. Altså 160 kilometer. Det er i og for seg kanskje ikke så langt, da hester og ryttere før i tiden dekte langt større distanser, men når man skal gjøre det så fort som mulig så er det klart at det blir en utfordring. Det er en konkurranse som blir regulert og anerkjent av det internasjonale rideforbundet, eller FEI.

I disse løpene så er det også innlagte veterinærkontroller, noe som er naturlig. Det er en stor distanse som skal dekkes og det er viktig at hestens helse blir tatt vare på. Det handler jo liksom ikke bare å ri på vanlig asfalt, det er mange ulike terreng man skal gjennom, noe som naturligvis gjør det mer fysisk utfordrende for både hesten og rytteren. Det er den arabiske hesten som har vist seg å være best tilpasset til slike løp. Slike løp foregår over hele verden, og det er faktisk ganske viktig at veterinærkontrollene blir overholdt på en skikkelig måte, siden man ofte ikke blir godkjent som vinneren om man ikke har kontrollert hesten bra nok gjennom løpet. Så det hjelper ikke nødvendigvis å være den første over målstreken, spesielt på de lengre strekkene. Men på kortere, opp til 80 kilometer på en dag så handler det mye om hvem som er raskest. Men her også er helsen til hesten viktig, og om ikke pulsen går ned til et tilfredsstillende nivå innen en viss tid, så kan det bli problemer ved å kåre vinneren.

Dette er jo skikkelig “cowboy”-konkurranse. Man får jo inntrykket av at man kan være med på disse løpene for å se naturen, selv om det sannsynligvis er en sterk konkurranse, hvor hovedmålet naturligvis er å vinne. Det vinnes også en pris som gis til den best disponerte hesten. Dette betyr at en hest som har en tyngre rytter, men som kommer på fjerde plass, men som har bedre helsetilstand, kan faktisk ende opp med å vinne akkurat den prisen. Så det er viktig å ta vare på hesten, noe som er sannsynligvis grunnen til at man legger så mye vekt på det i disse løpene.

nullpoint