Det største løpet i USA

Hestesport

 

Det er to løp som virkelig stikker seg ut i hestesporten. Det er også mange andre prestisjefylte løp, men “Kentucky Derby” er en av de mest spennende løpene i verden, og definitivt i USA. Det blir holdt i Churchill Downs, i Louisville i Kentucky. Og det har blitt holdt siden 1875. Den gir vinneren en pris på snau halvannen million dollar. Men det er ikke derfor den er så prestisjefylt. Disse typene av løp er så kjent at det holder bare å si “Kentucky” og folk forstår umiddelbart hva du mener, noe som ikke er alle løp forunt.

Det startet ved at Meriwether Lewis Clark, JR., i 1872 reiste til England hvor han så Epsom Derby. Dette er et løp som startet allerede i 1780. I tillegg reiste han til Paris og så hvordan Grand Prix de Paris i Longchamp ble holdt og arranger. Og han ville da gjøre noe lignende i USA og han grunnla Louisville Jockey Club med mål om å bygge fasiliteter som kunne arrangere slike type løp. Det første løpet ble altså holdt i 1875 foran et publikum på rundt ti tusen mennesker. Den første hesten som vant Kentucky Derby er Aristides, som ble trent av Ansel Williamson og ridd av Oliver Lewis.

Det som er med slike løp er at det fouten pengene som står på spill, så blir det ansett som en litt mer forhøyd sport enn mye annet som foregår. En behøver jo bare å se på hvordan publikum kler seg til disse løpene til å forstå det. Når til og med dronning Elizabeth besøkte løpet, i 2007, så forstår man jo hva slags type mennesker disse trekker til seg og akkurat hvor mye prestisje det er i dem. Den mestvinnende jockeyen er to stykker faktisk, Eddie Arcaro og Bill Hartack, på fem vær. Ben Jones er treneren med flest seire, med seks stykker.

Det er jo også spektakulært, alt blir avgjort i løpet av to minutter. Det er nesten som å se OL-sprinten på 100 meter. Det går så fort at man egentlig ikke skulle tro det var mulig, og som rett er så blir også vinneren hyllet. For det skal ikke, og er ikke lett, å vinne slike løp. Det er mye trening som er involvert for å få seieren.

nullpoint