Galoppløp og hinderbane

Hestesport

 

Det finnes da som sagt mange ulike varianter av hestekappløp og en av de mest populære er galoppridning. Det er den som er mest kjent internasjonalt og har to varianter. Den ene er et rent galopp-løp hvor hestene løper så raskt de kan på en bestemt distanse. Den foregår uten hindringer, og her er det altså en jockey på ryggen til hesten. Banene er som oftest ovale og de er vanligvis 1000 til 1200 meter lange. Det finnes kun en galoppbane som brukes til konkurranse, og det er Øvrevoll i Bærum.

Den andre varianten er galopp-løp med hinder, eller bare hinderløp. Om man vil være litt engelsk av seg så kan man kalle det for steeplechase. Som hinder pleier man da vanligvis å bruke hekker, enten fysisk ekte hekker av tre, eller andre varianter. Det som er fascinerende med dette er at hekkene ofte kan være høyere enn det hesten selv er. Det gjør det jo svært utfordrende både for hesten og jockeyen. Etter selve hekken kan det ofte forekomme vanngraver. De er utgravde og vannfylte, og de kan noen ganger være ganske så dype. Dette er jo noe som gjør det enda mer utfordrende for hestene, for å ikke snakke om mer fysisk slitsomt.

Disse to typene av løp er noe som har foregått i veldig lang tid. Spesielt rene galopp-løp. Det har man bevis på at har foregått i flere hundre år, om ikke tusenvis av år. Det er en fascinerende kobling mellom rytteren og hesten som foregår der, fordi begge to må stole på hverandre. For om hesten ikke har tillit til rytteren, eller ikke kjenner han, så er det store muligheter at den ikke gjør det den må gjøre. Noe som kan skade dem, ofte ganske alvorlig. Og da har man ikke tatt i betraktning alle pengene som står på spill. For en som liker å tippe så er det svært mye penger å vinne på galopp-løp, spesielt om en spiller på de store løpene. Eventuelt kan man også tape mye penger, det avhenger litt av hvor mye du kan om sporten, og litt flaks, det må sies.

Tradisjonelt sett så er galoppløp noe som drives med og er svært populært i Storbritannia og Irland, og i USA og Canada. Det er naturligvis populært også i andre land, men mange har sine ulike varianter. Som her i Norge, hvor travsport er den definitivt mest populære hestesporten i landet.

nullpoint