Tips til nye ryttere

Uncategorized

Hvis du vurderer og begynne med hest og relaterte sportsgrener, er det noen punkter man bør tenke på før man melder seg på skoler og/eller kurs. Hvis barnet ditt ønsker og begynne med ridning bør dere sammen se på de forskjellige grenene som finns. Noen er mer krevende, og vil ikke like lett kunne benyttes som en aktivitet etter skoletid. Andre sportsgrener kan lett bli til underholdende og engasjerende hobbyer til fritiden til deg eller barnet.

De forskjellige grenene

Sprangridning er nok den mest kjente ryttersporten i verden. I Norge har populariteten tatt seg opp de siste årene, og man vil finne flere senter for denne sporten hvis man googler. Det er spesielt i Sør-Norge at man finner begivenheter, konkurranser og aktiviteter. På Østlandet finner man senter for ryttersport for amatører og profesjonelle. De største og vanligste grenene er travsport, sprangridning og dressur. Travsport og sprangridning er kjære sportsgrener innen spill og gambling. Deretter følger dressur som blir fulgt av mange seere fra TV-skjermen. Galopp er en gren av hestesport som involverer mye fart og spenning, men er ikke veldig utstrakt i landet vårt. Av land med en sterk tradisjon for ridesport er ikke overraskende Storbritannia på topp. Polo er en svært seriøs sport i dette landet, og som fotballen involverer det mange investeringer og store stjerner.

Forebygging av slitasje

Personer som ikke deltar i hestesport selv kan lett anta at det ikke krever mye fysisk arbeid å ri, men det vet alle ryttere at det gjør. Man trener alle musklene i kroppen når man driver med hestesport. Bare tenk på hvordan ryttere løfter opp lårene, setemuskulaturen og ryggen. Skuldre og armer må også være godt trente for å kunne gjøre store framskritt i sporten. Det er derfor viktig at ryttere passer på kroppen sin og unngår slitasje i ledd, da det er ledd som ofte kommer igjen som problemområder. Ved å bruke sunn fornuft kan vi passe på fotsålene våre for å unngå at knærne våre tar for harde støt. I dagliglivet bør ryttere bruke gode sko som skaper demping for knærne. Gode joggesko med tjukk såle er et must hvis du jogger, og gode sko i hverdagen som sandaler fra birkenstock er med på forebygging. Mange ryggplager kommer fra dårlig holdning, og dette er igjen en konsekvens av dårlig fottøy. Når man sitter på hesteryggen flere ganger i uka må ryggen kunne tåle mye.

Utstyr og priser

Hvis du velger en av grenene som er mer sentrert rundt konkurranseaspektet enn for eksempel dressur, må du være forberedt og villig til og bruke tid på trening. Utstyr til sporten er heller ikke billig, men når du først har gått til anskaffelse av alt det nødvendige utstyret trenger du ikke å bruke mye mer. Det kommer an på senteret du trener ved, men hvis du er en dedikert rytter er det svært sannsynlig at senteret tilbyr deg og betale årlig, for en mye lavere pris enn det det koster og trene månedlig.

nullpoint