Sport of Kings

Hestesport

 

Vi har jo snakket mye her, naturligvis, om hestesport og om alt hva det innebærer. Det er en hel verden som inneholder sport og hester. Men visste du at hestekappløp på en engelsk ofte kalles for sport for kings på grunn av dets popularitet med aristokratiet og de kongelige i Storbritannia. Dette betyr at sporten blir sett på som elegant og noe gentlemanaktig å drive med. Hestekappløp er jo egentlig akkurat det du tror det er. Det er to eller flere hester som er i kappløp mot hverandre, med jockeyer på ryggen, over en bestemt lengde.

Og akkurat hestekappløp er en riksmannsport, det er det absolutt ingen tvil om. Det å eie en hest er en dyr affære, og å ha penger i tillegg til å holde den i så bra form at den kan konkurrere i de aller største konkurransene i verden, koster ikke akkurat lite penger det heller. Det er derfor mange av hestene er eid av millionærer eller milliardærer som liker å ha det litt gøy for pengene sine.

Men hestekappløp er en av de eldste, om ikke den aller eldste, sporten i verden. Og spesielt premisset, et kappløp er også like gammelt som vår historie. Sporten har sine kritikere, som de meste annet her i verden, men det må vel finnes verre steder i verden enn å være eid av en multimillionær som gir deg det aller beste en hest kan ha? Mishandling er naturligvis et ekte problem, men sannsynligvis kan man ikke si at det disse hestene går igjennom er mishandling. For en sport som genererer penger til over 100 milliarder dollar over hele verden, så er det sannsynlig at eierne ønsker å ha hestene i så bra form som mulig. Både fysisk, men også psykisk. For noe annet, om hestene ikke føler seg bra, så vil det føre til at de også presterer dårligere, og det betyr økonomisk tap for eierne.

Dette er som sagt noe som eksistert svært lenge, og man har bevis at de foregikk helt tilbake i det antikke Hellas, Babylon, Syria og Egypt. Det er jo også noe av grunnen til at sporten har et så bra rykte og så høy anseelse blant de adelige. Historie gir i mange tilfeller prestisje, noe som er svært ønskelig for dem. Videre så skal vi se på de ulike formene for hestekappløp, hva slags hester som blir brukt og hva de største konkurransene er. Man må huske på at hester blir ikke lenger brukt i krig slik de ble tidligere, og uten hestekappløp så ville vi sannsynligvis ha glemt, eller de ville forsvunnet, mange av ferdigheten som blir i dag brukt med hester. Det ville vært et trist tap for oss, siden hester har spilt en avgjørende rolle i menneskehetens historie.

nullpoint